Biografie en tentoonstellingen

Begin 80-er jaren volgde Ineke van der Zwaal cursussen aan de Vrije Academie (een academie voor amateurs) in Rotterdam; het betrof algemene cursussen in tekenen en schilderen, maar ook portret- en modeltekenen, etsen en gemengde techniek.

Vanaf eind jaren '80 volgde ze lessen in het tekenen en schilderen van dieren in Diergaarde Blijdorp. Vanaf 1988 won ze enkele prijzen in wedstrijden voor niet-professionele beeldend kunstenaars, georganiseerd door de SKVR en in het kader van de bouw van de Rotterdamse Spoortunnel.

Midden jaren '90 stapte ze over naar de zaterdagacademie van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar volgde ze de cursus ‘Verbeelding in kleur’ bij de Amsterdamse beeldend kunstenaar Wim Drion. Toen de Rotterdamse Kunstacademie de zaterdagacademie stopzette, vroeg de groep aan Wim Drion of hij hen niet wilde blijven begeleiden. Tot op de dag van vandaag komt de groep nog steeds een aantal keer per jaar bij elkaar op zaterdagochtend om te schilderen en elkaars werk te bespreken. Daarnaast bezoekt de groep exposities van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Vanaf mei 1998 heeft Ineke een aantal keren met de ‘Wim Drion-groep’ geschilderd op het Griekse eiland Paros (zie www.st-ives.net/courses/paros) en in Italië. Hieruit volgde onder andere een solotentoonstelling in 2001 en groepstentoonstellingen in 2004/2005.

Zowel indrukken en beelden van verre oorden als ook plekken dicht bij huis kunnen aanleiding zijn om te schilderen. Zo waren haar reizen naar Afrika (2006) en Tibet (2007), alsook bezoeken aan Europese steden (Praag en Keulen in 2010) een bron van inspiratie. Maar ook haar dagelijkse woonomgeving (koeien en de industrie van de Botlek) zien we terug in haar werk.

Dit alles heeft geresulteerd in de huidige tentoonstelling: Stad en Land, Nederland en de rest van de wereld.

 

De nieuwe tentoonstellingen: Stad en Land 2012

3-28 October 2012, Expotien, Haven 76, 2871 CR Schoonhoven, The Netherlands. Klik hier voor de uitnodiging.

click for details of the exhibition


Kunst in Pijnacker 2005

Pijnacker, Nederland

Expositie Ineke van der Zwaal

 

Kunstwinkel 6000K 2004

Zevenbergen, Nederland
 

Groep Tentoonstelling Undici 2003

Naardwijk,

 

Solo Tentoonstelling: Aanloophuis ´De Groene Luiken´ 2001

Vlaardingen, Nederland

Rhythm by Ineke van der Zwaal

 

Paros Groep Tentoonstelling 1998

Paros I Church Steps by Ineke van der Zwaal

 

Rotterdam Spoortunnel projekt 1989

Eerste prijs

Building Site by Ineke van der Zwaal

 

Rotterdam Spoortunnel projekt 1990

Eerste prijs

 

SKVR wedstrijd 1988

Eerste prijs voor etsen

Man by Ineke van der ZwaalNieuwe tentoonstelling

Ik heb een nieuwe tentoonstelling Schoonhoven. Ik hoop je te zien.  Klik hier voor de uitnodiging.